Pornind de la un articol citit recent pe site-ul facutdemana.com m-am hotarat sa imi spun si eu parerea referitoare la subiectul de continua actualitate: Mediocritatea in artizanat.
Mediocritatea in artizanat e un subiect indelung dezbatut si niciodata expirat, nicidecum inchis sau lamurit. Mereu se vor gasi argumente care sa sustina o opinie sau alta. Dezbaterea porneste de la insasi denumirea de handmade (oarecum sinonima cu artizanatul) atat de des folosita:
Produse de artizanat = produse lucrate artistic de către mestesugari (conform DEX Online);
Produse handmade = produse facute de mana, opuse produselor facute de masini (site-ul Facut de mana are aici o discutie pe aceasta tema);
Cand vine vorba de handmade multa lume se gandeste la un "ceva facut de mana". De aici discutiile legate de ce inseamna un produs handmade - o simpla operatie de alaturare a doua sau mai multe elemente care mai apoi sunt denumite "produs"? Sau handmade-ul implica mult mai mult decat atat? Implica un design, o idee creativa, incercari repetate si dorinta de perfectionare, un studiu al tehnicilor si materialelor cu care se lucreaza, originalitate, unicitate? Unde se termina acel simplu "facut de mana" si unde incepe "artizanatul"? E foarte greu de tras o linie si de aici interminabila discutie legata de handmade.
Deoarece aceasta linie este atat de greu de trasat suntem invadati de produse "handmade" care pe langa unica lor calitate de "facute de mana" nu au nimic altceva. Nu sunt nici creative, nici originale, nici studiate si uneori nici macar atent sau migalos confectionate. Dar ele exista. Si - dati-mi voie sa va spun - atata timp cat vor exista oameni care sa le cumpere vor exista si oameni care sa le fabrice! Nu serveste cu nimic faptul ca unii dintre noi ne iritam la vederea acestui tip de produse.
Nu ma intelegeti gresit, nu toata lumea trebuie sa fie un Picasso al handmade-ului. Toti am inceput intr-un mod timid: cu acel simplu "facut de mana". Important e ca nu toti ramanem acolo. Si cred ca aici se masoara mediocritatea in handmade. Mediocritatea inseamna sa nu iti doresti sa evoluezi, sa nu lupti pentru a-ti gasi si impune un stil propriu. Sa ramai la a copia produsele altui artizan, ascunzandu-te sub umbrela "dar e facut de mana mea!". Si aici intervine conceptia fiecaruia asupra a ceea ce inseamna handmade-ul:
E facut de mana? Este. Te intereseaza daca e original, atent muncit, unic in felul lui? Nu. E facut cu scopul unic de a aduce bani? Da. - pentru unii este vorba despre handmade.
Este facut de mana ta? Este. Reflecta oarecum trairile tale, stilul tau si simti ca ai pus o bucatica din tine in el? Da. Nu te deranjeaza enorm de mult faptul ca nu il vinzi rapid? Nu. Dipotriva, iti vine oarecum greu sa te desparti de el? Da. - pentru altii acesta este adevaratul handmade, adevaratul artizanat.
Eu cred ca oamenii din prima categorie si cei din a doua categorie nu se vor confunda niciodata. Da, si primii au o piata de desfacere a lor. Dar nu vor reusi niciodata sa "fure" clientii celor din a doua categorie. Asa ca nu trebuie sa ne facem atatea griji din pricina lor.
In plus, am observat ca in ultima vreme s-a umplut internetul de bloguri "de handmade". De la o prima privire se vede o diferenta majora intre ele: unele sunt indelung studiate, atent "desenate" si migalos ingrijite; altele, in schimb, parca au fost aruncate in online cu furca. Se intampla, nu toata lumea s-a nascut webmaster. Dar cand produsele prezentate reflecta o aceeasi realitate, atunci deja ceva trebuie sa na puna pe ganduri. E una sa treci peste aspectul unui blog si e alta sa treci peste aspectul unui produs oferit spre vanzare. Si aici includ de la fotografiile prost (extrem de prost uneori) realizate pana la defecte vizibile ale produsului. E la fel de adevarat ca asa cum unii nu s-au nascut webmasteri tot asa nu s-au nascut fotografi profesionisti. Dar asta nu inseamna ca nu pot evolua. Pana la urma nu iti cere nimeni fotografii profesionale, dar e de bun simt sa postezi fotografii clare (nu blurate), in care sa se vada produsul in intregul lui. In plus, o simpla fotografie nu e de ajuns, o minima descriere a produsului fiind necesara. Acest lucru poate face diferenta cand vine vorba despre a avea sau a nu avea clienti pentru produsele tale. Nimeni nu se naste invatat, dar scuza asta nu tine prea mult. Daca nu stii poti, cu siguranta, sa inveti.
In loc de concluzie: eu consider ca trebuie sa lasam "selectia naturala" sa lucreze. Cred ca nu avem suficient timp incat sa ne axam pe lupta impotriva mediocritatilor sau hidoseniilor. Eu una prefer sa ma axez pe creatia mea si sa imi petrec timpul intr-un mod placut si relaxant decat sa ma ocup de vanarea greselilor altora. Cei care nu vor evolua si nu se vor autoperfectiona vor disparea incetul cu incetul, cel mai probabil din lipsa de clienti. Altii le vor lua locul, la fel de trecatori. Cei care se vor lupta pentru a-si impune un stil propriu vor ramane acolo si vor fi apreciati.
12 comentarii:
Genial articol, felicitari !!! Este atat de adevarat ce ai scris!
Multumesc, Andrea.
M-au 'uns' la suflet cucintele tale. Mare dreptate ai! Felicitari si bafta! ;)
Scuze am vrut sa scriu 'cuvintele' :))
Sunt impresionat! Exact asta am vrut sa evidentiez in acel articol, ca mediocritatea cu adevarat grava este la nivelul mentalitatii atunci cand iti lipseste dorinta de a evolua.
Multumesc, Lucia. Bafta si tie. Nu trebuie sa iti spun ca mai vreau sa vad ceva in stil steampunk de la tine, nu? "Inimioarele suparate" mi-au placut la nebunie.
http://luciablueflower.wordpress.com/2011/01/23/broken-hearts/
Da, Marian, si eu cred acelasi lucru. Tine de mentalitatea fiecaruia, de aceea nu trebuie sa privim fenomenul ca pe o amenintare majora la adresa handmade-ului. Publicul va sti sa faca diferenta.
Multumesc, Vero. Si eu vreau sa mai fac, dar din pacate nu mai am piese. :)
Pingback de la Lucia: http://luciablueflower.wordpress.com/2011/02/18/putin-despre-handmade
foarte bun articolul tau! si eu ma ingrozesc cateodata peste ce dau pe internet si de faptul ca toata lumea se numeste "artist handmade". Putini ajung pana acolo, si chiar si cei care ajung sa fie numiti artisti se rosesc atunci cand ii numeste cineva asa si cred ca si modestia este un aspect important in evolutia unui (viitor) artist. Cat despre vandut...consider ca nu e prost cel care cere ci cel care da. Adica, daca nu se apreciaza artistii adevarati (care au niste preturi poate putin mai mari dar care reflecta reteta munca+staruinta+suflet+materiale+rezultat) e pentru ca lumea nu apreciaza arta.Sunt si asa-zisi artisti mediocri, dar oameni mediocri sunt si mai multi :(
Mi-a placut mult mult tot ce ai scris!
Multumesc, Andra. Ai dreptate: prost nu e cel care cere, ci cel care da. Speram totusi sa educam putin gusturile cumparatorilor.
am sa las aici doua adrese de facebook
chiar mi-as dorii sa aflu cateva pareri
Artizanat Producator
Arta traditie
Trimiteți un comentariu