Recomandari

  • Love's Locked Secrets

    Set format din colier si cercei, cu aspect antichizat, ce se apropie de stilul victorian dar are in acelasi timp si accente de steampunk.

  • Steampunk Attitude

    Intreg setul "Steampunk Attitude" are ca tema timpul.

  • Golden Summer of Egypt

    Acest set e "ca o calatorie pe Nil, pe un vas cu aburi! - Curat Jules Verne"!

  • Time of the Lizard

    Set apartinand stilului "steampunk", confectionat din piese antichizate rosii, format din cercei si colier.

  • Time Voyager

    Bratara cu ceas in stil steampunk.

  • Alchemy

    Set in stilul steampunk format din colier, cercei, bratara si inel

  • Broken Wings

    Bratara in stil steampunk "Broken Wings" din piele naturala

FB Ronnie - Handmade

Lumea plina de culoare si stralucire a bijuteriilor este o lume speciala, o lume plina de frumusete, de mister, si - mai ales - plina de semnificatii. In interiorul acestei lumi un loc aparte il ocupa bijuteriile artizanale. Pentru ca acestea sunt unicat, avand fiecare o poveste speciala, pentru ca ele reprezinta in cea mai mare masura personalitatea celui care le creeaza, pentru ca au o viata proprie si pentru ca pot spune povestea lor celui care le admira.
Acesta este crezul care sta la baza blogului
FB Ronnie - Handmade

joi, 11 august 2011

Simbolismul bijuteriilor – I – Aspecte generale

Chiar daca in prezent bijuteriile par a fi doar apanajul femeilor, ca obiecte de infrumusetare menite sa atraga privirile barbatilor, sa confere stralucire sau prospetime, nu a fost intotdeauna asa. Bijuteriile au aparut inca pe vremea cand oamenii traiau in pesteri si au indeplinit de-a lungul timpului diverse functii, evoluand impreuna cu societatea umana. (In aces articol ma refer la bijuterie cu termenul generic de podoaba, obiect de ornament, fie ca este confectionata din materiale pretioase fie ca nu).

Portul bijuteriilor este una dintre cele mai vechi modalitati de exprimare ales de om ca o forma de reprezentare a statutului, apartenentei sau conditiei sociale. Se considera ca aceasta ar fi fost in vechime functia primara a bijuteriei. Astfel, sefii de triburi si vracii purtau adesea bijuterii care sa ii diferentieze de ceilalti, sa arate ca acestia detin puterea, sa marcheze liderul de grup.

Tot in aceasta gama se inscrie si bijuteria menita sa evidentieze bogatia, averea de care dispune purtatorul. In acest sens au fost folosite metale nobile si pietre pretioase opulente, piese supradimensionate sau reprezentari specifice (cum ar fi coroana regilor). Mai tarziu cumpararea bijuteriilor a devenit o forma de investitie sigura, o forma de pastrare a economiilor.

Tot din vechime bijuteriile au fost inzestrate cu diverse puteri magice. Talismanul (amuleta) este un exemplu in acest sens, unui obiect oarecare fiindu-i atribuita puterea magica de a proteja, de a aduce noroc, de a feri de boli etc. Acest obiect putea fi orice, de la o bucata de lemn la un colt de mistret sau piatra oarecare. Talismanele erau adesea purtate ca o bijuterie, de cele mai multe ori legate la gat sau la incheietura mainii.

Astazi, insa, cand productia de masa a ajuns sa scoata pe banda serii intregi de bijuterii identice, cand o mare parte a societatii moderne isi permite cumpararea unor bijuterii de aur, a unor bijuterii considerate altadata apanajul aristocratiei, toate acestea tind sa-si piarda semnificatia. Consumerismul modern tinde sa stearga simbolurile si sa atribuie bijuteriilor functii limitate: aceea de infrumusetare si aceea de evidentiere a bogatiei. Mai mult, tinde sa uniformizeze totul. Oamenii ajung sa poarte bijuterii doar pentru ca ‘dau bine’, sau ca ‘asa e moda’.

Pentru a lupta impotriva acestui curent de depersonalizare trebuie sa sustinem artizanii, oamenii care creeaza si care isi pun fantezia la lucru. Asta deoarece multi dintre creatorii de bijuterii handmade incearca sa reinventeze acea simbolistica pierduta. Eu consider ca noi toti ar trebui sa reinviem simbolurile si misterul unei bijuterii si sa ii atribuim intelesuri si semnificatii. Pentru ca o bijuterie cu incarcatura simbolica este infinit mai pretioasa decat una care nu spune o poveste.

* Acest articol face parte dintr-o serie de articole despre simboluri si semnificatii in lumea bijuteriilor. 
Cititi aici partea a doua a seriei.

6 comentarii:

dia spunea...

foarte adevarat!

FB Ronnie spunea...

Urmatorul articol este despre semnificatii proprii pe care le atribuim bijuteriilor, despre mitologia personala.

Enchainted spunea...

Bună idee! Abia aştept să le citesc pe toate!

FB Ronnie spunea...

Ma bucur ca gasesc oameni interesati de simboluri. Mie intotdeauna mi-a placut sa le invat si sa incerc sa descopar intelesuri.

Simona spunea...

Interesant, am sa urmaresc subiectul.

Anonim spunea...

După căsătorie, viața mea a fost atât de grea, încât soțul meu a început să urmărească alte femei pentru că nu i-am dat un copil după ce am așteptat câțiva ani. Mi-am văzut căsnicia dispărând. Am făcut tot posibilul pentru a schimba situația, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, un vindecător spiritual. Dr DAWN mi-a salvat viața și căsnicia. acum am 3 copii. Sunt recunoscător Dr. DAWN și de aceea îmi las mărturia oricărei persoane care suferă de probleme conjugale și de fertilitate. E-mail de contact: dawnacuna314@gmail.com
Whatsapp:+2349046229159

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FB Ronnie - Handmade Design by Insight © 2009. Textele si fotografiile de pe acest blog pot fi preluate doar cu acordul in scris al autorului si cu precizarea obligatorie a sursei.