Chiar daca in prezent bijuteriile par a fi doar apanajul femeilor, ca obiecte de infrumusetare menite sa atraga privirile barbatilor, sa confere stralucire sau prospetime, nu a fost intotdeauna asa. Bijuteriile au aparut inca pe vremea cand oamenii traiau in pesteri si au indeplinit de-a lungul timpului diverse functii, evoluand impreuna cu societatea umana. (In aces articol ma refer la bijuterie cu termenul generic de podoaba, obiect de ornament, fie ca este confectionata din materiale pretioase fie ca nu).
Portul bijuteriilor este una dintre cele mai vechi modalitati de exprimare ales de om ca o forma de reprezentare a statutului, apartenentei sau conditiei sociale. Se considera ca aceasta ar fi fost in vechime functia primara a bijuteriei. Astfel, sefii de triburi si vracii purtau adesea bijuterii care sa ii diferentieze de ceilalti, sa arate ca acestia detin puterea, sa marcheze liderul de grup.
Tot in aceasta gama se inscrie si bijuteria menita sa evidentieze bogatia, averea de care dispune purtatorul. In acest sens au fost folosite metale nobile si pietre pretioase opulente, piese supradimensionate sau reprezentari specifice (cum ar fi coroana regilor). Mai tarziu cumpararea bijuteriilor a devenit o forma de investitie sigura, o forma de pastrare a economiilor.
Tot din vechime bijuteriile au fost inzestrate cu diverse puteri magice. Talismanul (amuleta) este un exemplu in acest sens, unui obiect oarecare fiindu-i atribuita puterea magica de a proteja, de a aduce noroc, de a feri de boli etc. Acest obiect putea fi orice, de la o bucata de lemn la un colt de mistret sau piatra oarecare. Talismanele erau adesea purtate ca o bijuterie, de cele mai multe ori legate la gat sau la incheietura mainii.
Astazi, insa, cand productia de masa a ajuns sa scoata pe banda serii intregi de bijuterii identice, cand o mare parte a societatii moderne isi permite cumpararea unor bijuterii de aur, a unor bijuterii considerate altadata apanajul aristocratiei, toate acestea tind sa-si piarda semnificatia. Consumerismul modern tinde sa stearga simbolurile si sa atribuie bijuteriilor functii limitate: aceea de infrumusetare si aceea de evidentiere a bogatiei. Mai mult, tinde sa uniformizeze totul. Oamenii ajung sa poarte bijuterii doar pentru ca ‘dau bine’, sau ca ‘asa e moda’.
Pentru a lupta impotriva acestui curent de depersonalizare trebuie sa sustinem artizanii, oamenii care creeaza si care isi pun fantezia la lucru. Asta deoarece multi dintre creatorii de bijuterii handmade incearca sa reinventeze acea simbolistica pierduta. Eu consider ca noi toti ar trebui sa reinviem simbolurile si misterul unei bijuterii si sa ii atribuim intelesuri si semnificatii. Pentru ca o bijuterie cu incarcatura simbolica este infinit mai pretioasa decat una care nu spune o poveste.
* Acest articol face parte dintr-o serie de articole despre simboluri si semnificatii in lumea bijuteriilor.
Cititi aici partea a doua a seriei.
Cititi aici partea a doua a seriei.
6 comentarii:
foarte adevarat!
Urmatorul articol este despre semnificatii proprii pe care le atribuim bijuteriilor, despre mitologia personala.
Bună idee! Abia aştept să le citesc pe toate!
Ma bucur ca gasesc oameni interesati de simboluri. Mie intotdeauna mi-a placut sa le invat si sa incerc sa descopar intelesuri.
Interesant, am sa urmaresc subiectul.
După căsătorie, viața mea a fost atât de grea, încât soțul meu a început să urmărească alte femei pentru că nu i-am dat un copil după ce am așteptat câțiva ani. Mi-am văzut căsnicia dispărând. Am făcut tot posibilul pentru a schimba situația, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, un vindecător spiritual. Dr DAWN mi-a salvat viața și căsnicia. acum am 3 copii. Sunt recunoscător Dr. DAWN și de aceea îmi las mărturia oricărei persoane care suferă de probleme conjugale și de fertilitate. E-mail de contact: dawnacuna314@gmail.com
Whatsapp:+2349046229159
Trimiteți un comentariu