Imitatia materialelor decorative cu ajutorul lutului polimeric*
Recenzie carte
Titlu
Faux Surfaces in Polymer Clay
- 30 Techniques & Projects that Imitate Precious Stones, Metals, Wood & More
Autor
Irene Semanchuk Dean
144 pagini color
Limba engleza
Cumpara aici: Amazon
O carte excelenta pentru artizanii care lucreaza cu lut polimeric, si observati ca am scris artizani, nu designeri de bijuterii, intrucat proiectele cuprinse in aceasta carte acopera o larga paleta de obiecte, de la felurite decoratiuni, la bijuterii dar si obiecte utile, folosite zi de zi.
Lucrarea se adreseaza in principal acelora deja obisnuiti sa lucreze cu lutul polimeric. Eu as zice ca nivelul e undeva de la mediu catre avansati. Asta nu inseamna ca incepatorii nu pot sa inteleaga proiectele sau tehnicile prezentate, totul depinzand de ambitia fiecaruia de a invata.
Cartea debuteaza cu o introducere in care ne sunt prezentate detalii despre tehnicile de baza in lucrul cu lutul polimeric, materiale auxiliare folosite precum si uneltele principale de care avem nevoie pentru a lucra corect cu polimerul.
Capitolul intai este dedicat pietrelor semipretioase. Studiindu-l vom invata sa cream combinatii de polimer care imita suprafetele a diferite pietre semipretioase: malachit, , lapis lazuli, ochi de tigru, turcoaz, opal si jad. Pentru fiecare din aceste materiale mai intai se realizeaza descrierea tehnicii de lucru, a materialelor si uneltelor de care este nevoie dupa care se arata o aplicatie practica sub forma de proiect. Astfel, vom putea confectiona cercei, un colier-pandantiv, decoratiuni pentru pereti, suporturi lumanari, manere pentru sertare sau chiar infrumuseta o trusa de machiaj.
Capitolul al doilea va prezinta tehnici de imitare a metalelor. Vom regasi informatii despre confectionarea suprafetelor imitatie de argint de Bali, bronz, otel (fier) cu urme de rugina si cupru cu patina. Proiectele cuprind obiecte de decor (inele pentru servetelele de masa, decoratiuni de atarnat pe pereti, ornamente pentru draperii) dar si obiecte utile (dopuri/stoppere pentru sticla cu vin, rame foto).
In Capitolul al treilea vom face cunostinta cu materialele naturale. Urmarind exemplele concise si modul de lucru cu polimerul vom putea confectiona nasturi ‘de os’, oua decorate cu ‘scoica abalone’, placuta ornamentala-protectoare a intrerupatoarelor ‘din pluta’, cutiuta de bijuterii ‘din sidef’, vas/tava decorativ ‘din piele’, cutiute ‘de lemn de artar rosu’. Evident, toate fiind imitatii ale materialelor de mai sus, imitatii insa savuroase si foarte bine realizate.
Capitolul al patrulea ne invita in lumea rocilor si mineralelor. La fel ca si in capitolul intai, proiectele prezentate ne vor ajuta sa confectionam obiecte ale caror suprafete imita pietre si minerale gasite in natura: cinabru, jasp, gresie, marmora, agat, piatra de rau. La fel de interesante sunt si proiectele propuse: suport carti, manere de tacamuri, ceas de perete, vas cu capac, decoratiuni atarnatoare si pandante.
Capitolul al cincilea schimba putin registrul. Aici nu mai e vorba despre materiale gasite in natura in forma bruta ci despre suprafete sau tehnici decorate de catre oameni. Astfel vom putea incerca sa construim un vas miniatural din ‘celadon’, set de cosmetice imbracat in ‘sticla decorativa multistrat’, pandantiv din ‘faianta’, brosa in ‘tehnica cloisonne’, lampa din ‘ceramica japoneza raku’, manere pentru cutitase ‘din fildes gravat’ si chiar o carte decorativa ‘emailata’.
Lucrarea lui Irene Semanchuk Dean se incheie cu o galerie de creatii extrem de sugestive ale unor artisti care lucreaza cu lutul polimeric. Lucrari inspirationale, pline de culoare, ale caror texturi aproape ca le simti – ce va vor lasa cu siguranta plin de admiratie.
* Lutul polimeric = Polymer clay. Tipuri: Fimo, Cernit, Sculpey, Kato etc. (pentru detalii: Tipuri de lut polimeric si Despre lutul polimeric)
1 comentarii:
Pare extrem de interesanta cartea...
Trimiteți un comentariu