Colierul - aceasta bijuterie care incita si atrage atentia deopotriva are o mare vechime si o mare importanta in istoria omanirii. Daca in vechime colierele se purtau cu scopul de a arata casta, tribul sau familia din care cineva facea parte, apoi pentru a arata bogatia acestuia, astazi ele se poarta din pura placere, pentru ca e la moda si pentru ca iti dau un sentiment aparte. Cititi mai jos totul despre coliere: istoria lor, tipologia si cateva sfaturi despre cum sa le accesorizati la tinuta aleasa.
Colierul - Scurta istorie
Colierele sunt printre cele mai vechi bijuterii cu care omul a incercat sa isi impodobeasca tinuta. Recent s-au descoperit urmele a ceva ce seamana cu un colier din scoici, datand de acum aproape saptezeci de mii de ani. In Epoca pietrei colierele din scoici erau destul de raspandite. Mai tarziu la scoici s-au adaugat ca materii prime prietrele, oase, gheare si dinti proveniti de la animale. Odata cu descoperirea metalelor oamenii au inclus si bucatele de fier si bronz in colierele pe care le purtau, atat femeile cat si barbatii.
In jurul anilor 2500 i.e.n. in orasul Ur se gaseau coliere confectionate din aur. Putin mai tarziu, sumerienii foloseau margele din pietre colorate intercalate cu margele metalice (mai ales de bronz).
Adevarata inflorire a colierelor a avut loc in Egiptul Antic. Egiptenii, mai ales cei bogati (femei si barbati) purtau coliere bogat ornamentate si cu modele mult mai complexe decat ale altor civilizatii. Adesea colierele erau puse in morminte alaturi de cei care le-au purtat de-a lungul vietii, in acest fel modelele transmitandu-se pana la noi. In Egiptul Antic au aparut colierele largi, care acopereau umerii, si colierele tip "pectoral", late, atarnate peste piept.
In Grecia Antica se confectionau deja o multime de tipuri de coliere. Materialul cel mai des folosit era aurul. Aici au aparut margelele circulare plate, in forma de rozeta, pandantivele supradimensionale cu camee si intagliile.
Pandantivele s-au purtat inca de la fenicieni. La etrusci femeile purtau pandante ce contineau mici obiecte de cult, relicve inzestrate cu "puteri magice", obiecte "vrajite", amulete menite a apere purtatorul impotriva bolilor, raului sau pericolelor. In Grecia Antica pandantivele erau foarte la moda, apoi si-au pierdut din importanta. Ele au recapatat atentie prin secolul 15 era noastra cand oamenii purtau pandante cu reproduceri ale corabiilor armadei. Mai tarziu au inceput sa fie purtate pandantive cu litere ale alfabetului. Literele reprezentau fie initialele purtatorului, fie ale monarhului sau conducatorului local.
In timpul Imperiului Roman bijuteriile erau foarte la moda. Existau chiar legi care reglementau cantitatea de aur pe care puteai sa o porti sau cu care puteai fi ingropat. In primul secol al erei noastre au inceput sa fie folosite pietrele semi-/pretioase taiate in forma circulara sau rectangulara. Tot atunci au aparut si margelele de sticla (adesea asemanatoare celor din tehnica millefiori).
Mai tarziu, femeile purtau la gat mai multe siruri de coliere pentru a arata bogatia sau clasa din care faceau parte.In perioada anglo-saxona se purtau foarte mult margelele din teracota sculptata si colorata. Se mai purtau si margelele de chihlimbar, ametist, cuart si sticla.
Apoi, pentru o vreme colierele si-au pierdut din popularitate, fiind mai tarziu "reinviate". Astazi colierele sunt purtate cel mai adesea de femei, dar exista si coliere barbatesti. Ele se gasesc in multe culori si modele
Tipuri de coliere
Intr-o tipologie de provenienta occidentala am descoperit existenta a sase tipuri de coliere, in functie de lungimea lor: Collar (tip Zgarda), Choker (tip Salba), Princess (tip Printesa), Matinee (tip Matineu), Opera (tip Opera) si Rope/Lariant (tip Lasou).
1. Collar (tip Zgarda) - lungimea de 30-33 cm. Se aseaza confortabil la baza gatului, fiind de obicei construit din doua sau mai multe siruri. Se potriveste foarte bine la o tinuta de seara, un top in V sau o rochie fara umeri.
2. Choker (tip Salba) - lungimea de 35-40 cm. Atarna putin sub baza gatului si este format dintr-un singur sir sau mai multe. E versatil, putand fi asortate la orice tip de tinuta de zi sau de seara, dar si ocazii speciale.
3. Princess (tip Printesa) - lungimea de 45-55 cm. Este ideal atat pentru a sustine un pandantiv cat si pentru perle. Merge si la tinute de zi si la tinute de seara.
4. Matinee (tip Matineu) - lungimea 60-70 cm. Se potriveste foarte bine la tinutele "casual" si look-urile profesionale.
5. Opera (tip Opera) - lungime 85-95 cm. Un singur sir de margele, potrivit tinutelor clasice sau casual.
6. Rope/Lariant (tip Lasou) - lungime mai mare de 115 cm. Se poate purta ca atare sau infasurat de mai multe ori in jurul gatului sau a mainii (ca bratara) sau chiar in jurul gleznei.
Colierul potrivit formei fetei
Fata ovala - mai ingusta la maxilare decat spre tample. Merge foarte bine un colier la baza gatului, bogat ornamentat si cu multe detalii decorative.
Fata rotunda - barbie rotunda, fata se ingusteaza in dreptul obrajilor si urechilor. Alegerea potrivita sunt colierele lungi care dau impresia de lungime. Cele de 70-80 de centimetri cu piesa centrala putin deasupra bustului dau foarte bine.
Fata patrata - fata cu aceeasi latime de la frunte la barbie, cu maxilar puternic si patrat. Colierele cu margele, la baza gatului atenueaza trasaturile. Alegeti coliere tip collar sau choker.
Fata triunghiulara - mai lata la tample si ochi si mai ingusta la barbie. Colierele la baza gatului, care indulcesc astfel unghiurile ascutite ale barbiei. Merg si colierele lungi, infasurate de mai multe ori in jurul gatului.
Colierul potrivit decolteului ales
Rochie fara bretele - in principal merge orice tip de colier, mai ales cele la baza gatului, cele tip Princess, care dau impresia ca ar curge, cele cu un pandantic elegant care sa atraga atentia. Potrivite sunt margelele de sticla transparenta, cristalele si pietrele semipretioase.
Decolteu in V - colierele potrivite sunt siragurile de perle si margelele de marime egala.
Decolteu in forma de inima - colierul tip Printesa sau colier la baza gatului. Merge si un lantisor cu un pandantiv elegant.
Decolteu rotund - colierele cu mai multe siruri de margele din pietre semipretioase sau cristale; coliere in forma de Y, cu un pandantiv imens.
Rochie fara umeri - colierele la baza gatului sunt foarte potrivite.
Decolteu patrat - colier la baza gatului, chiar cu mai multe firme. se potriveste si un colier mai lung, precum cele tio Opera sau Matineu.
Decolteu barcuta - aici se potriveste foarte bine o salba.
Bibliografie:
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu