Recomandari

  • Love's Locked Secrets

    Set format din colier si cercei, cu aspect antichizat, ce se apropie de stilul victorian dar are in acelasi timp si accente de steampunk.

  • Steampunk Attitude

    Intreg setul "Steampunk Attitude" are ca tema timpul.

  • Golden Summer of Egypt

    Acest set e "ca o calatorie pe Nil, pe un vas cu aburi! - Curat Jules Verne"!

  • Time of the Lizard

    Set apartinand stilului "steampunk", confectionat din piese antichizate rosii, format din cercei si colier.

  • Time Voyager

    Bratara cu ceas in stil steampunk.

  • Alchemy

    Set in stilul steampunk format din colier, cercei, bratara si inel

  • Broken Wings

    Bratara in stil steampunk "Broken Wings" din piele naturala

FB Ronnie - Handmade

Lumea plina de culoare si stralucire a bijuteriilor este o lume speciala, o lume plina de frumusete, de mister, si - mai ales - plina de semnificatii. In interiorul acestei lumi un loc aparte il ocupa bijuteriile artizanale. Pentru ca acestea sunt unicat, avand fiecare o poveste speciala, pentru ca ele reprezinta in cea mai mare masura personalitatea celui care le creeaza, pentru ca au o viata proprie si pentru ca pot spune povestea lor celui care le admira.
Acesta este crezul care sta la baza blogului
FB Ronnie - Handmade

sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Tutorial - Colier cu trei siruri de margele - "Kitty Galore"

Tutorial: Colier cu trei siruri de margele - "Kitty Galore". Acest tutorial se adreseaza incepatorilor intr-ale "margelitului" - dificultate mica.



Materiale si unelte necesare:

1. Sarma pentru insirat margele
2. Cleste pentru taiat sarma
3. Cleste cu "nas" rotund
4. Crimpi
5. Margelute colorate (cu gauri mai mici decat crimpii alesi)
6. Cleste cu falci drepte
7. Zale
8. Inchizatoare "lobster"
9. 2 tuburi metalice argintii
10. 1-2 figurine de folosit ca pandantive (aici am ales o pisicuta si un schelet de peste din FIMO)
     10.a. FIMO - lut polimeric pentru modelaj
     10.b. Lac incolor pe baza de apa


Mod de lucru:


A. Figurinele - Pandantive 

1. Pregatirea: Daca nu aveti deja niste figurile pe care doriti sa le folositi ca pandantiv se pot confectiona din FIMO, in cativa pasi foarte simpli. Astfel, in timp ce figurinele de FIMO se coc in cuptor va puteti ocupa de siragul de margele. Cele mai simple figurine din FIMO se pot face astfel: fie desenati pe o foaie de hartie (sau carton subtire) silueta figurinei pe care o doriti, fie scoateti la imprimanta o foaie cu aceste siluete. Eu am ales varianta a 2-a:


Se desface pachetelul de FIMO si se framanta pana devine moale ca o plastelina. Atentie! daca nu este bine framantat nu va iesi bine, va fi sfaramicios si casant. Daca dispuneti de o masina de facut taitei (sau, si mai bine, masina de FIMO) puteti framanta FIMO trecandu-l prin masina, in acest fel el devenind maleabil.


Dupa ce e maleabil, intindeti un strat de FIMO de grosimea dorita. Eu am ales sa construiesc figurinele din doua straturi. Pisicuta este facuta dintr-un strat alb si unul negru iar scheletul de peste din doua straturi negre. Dupa ce ati intins stratul de FIMO la grosimea dorita (aveti grija sa nu fie prea subtire - pentru siguranta ar trebui sa aiba macar 3 mm grosime) aplicati foaia de hartie cu figurina dorita peste el si cu un cutter foarte fin decupati silueta aleasa.


Silueta decupata astfel poate "prinde" viata prin cateva trucuri simple: aplicati ochi din margelute mici; cu varful unei scobitori faceti cateva contururi - de exemplu la gherutele pisicii, la mustati etc. Dupa ce ati facut toate acestea, cu varful aceleiasi scobitori faceti o gaura acolo unde vreti sa fie prins pandantivul. Gaura trebuie facuta neaparat inainte de coacerea figurinei de FIMO!

Figurina se pune la cuptorul cu gaz (sau la cuptorul electric - niciodata la cel cu microunde!) si se coace conform instructiunilor: 30 de minute la 110 grade Celsius. Daca nu sunteti sigura de temperatura cuptorului dvs. verificati din cand in cand procesul de coacere. FIMO trebuie sa isi pastreze culoarea initiala, in caz ca aceasta se schimba e semn ca s-a ars prea tare.

2. Finisarea: Dupa ce s-au copt, figurinele trebuie lasate la racit macar 30 de minute. Ele se pot folosi dupa aceea asa cum sunt sau se pot da cu un strat protector de lac incolor. Aplicati lacul cu o pensula fina, in mai multe straturi pentru o protectie mai buna. Lasati lacul sa se usuce intre aplicari sau folositi un foen pentru uscarea rapida a straturilor.


Dupa ce s-a uscat lacul prindeti cate o za in gaura facuta inainte de coacere.



B. Colierul cu trei siruri de margele

Dupa ce v-ati ales margelele pe care doriti sa le utilizati e foarte indicat sa va faceti o schita simpla dupa care doriti sa insirati margelele, altfel s-ar putea sa va incurcati atunci cand le insirati si sa fiti nevoiti sa desfaceti siragul.

1. Pregatirea firelor din sirag: Mai intai se taie trei fire inegale de sarma de insirat. Lungimea acestor fire nu este standard, de aceea recomand sa luati efectiv masura pe care o doriti incercand lungimea firelor la gatul dvs. De asemenea diferenta de lungime intre cele trei fire sa nu fie foarte mare (recomand intre 5-10 cm). Se aduc cele trei fire laolalta si se egaleaza la capete. Se introduce un crimp si se strange peste cele trei fire cu ajutorul clestelui cu falci drepte (daca aveti cleste special pentru crimpi se foloseste acela), la distanta de 3 cm de capatul firelor.


2. Insirarea margelelor pe fire: Se poate incepe cu oricare dintre cele trei fire. Mai intai se prinde un crimp pe primul fir, la distanta de 3 cm de crimpul care tine toate cele trei fire si se incepe insirarea margelelor in modelul dorit. Insirati atatea margele cat sa nu depasiti cei trei centimetri pana la crimpul care va prinde laolalta cele trei fire la capatul opus. Cand ati ajuns la final, prindeti un crimp pe firul gata insirat, imediat dupa ultima margica, astfel incat sa nu alunece margelele gata insirate.

 


Faceti la fel cu toate cele trei fire: insirati margelutele dupa modelul ales si prindeti cate un crimp la fiecare capat al sirului de margele. Pentru a arata mai interesant puteti sa faceti "pauze" intre margelute, adica sa lasati portiuni de fir liber. Pentru asta folositi-va de crimpi pentru a impiedica margelele sa alunece. Fiti creativi, nu va impiedica absolut nimic sa alegeti si sa urmati modelul care va place cel mai mult. Puteti respecta o simetrie sau, dimpotriva, sa faceti siraguri asimetrice - totul tine de alegerea dvs.


3. Inchiderea colierului: Dupa ce ati insirat margelele dorite pe toate cele trei fire, aduceti din nou capetele firelor impreuna si prindeti-le cu un crimp, la aceeasi distanta de 3 cm de capatul firelor.


Imediat dupa crimp introduceti unul din tuburile metalice, apoi un nou crimp si o za.


Apoi, cu ajutorul clestelui cu "nas" rotund luati pe rand fiecare fir si treceti-l prin crimp si prin tubul metalic, astfel incat sa prindeti zaua in bucla astfel facuta.


Dupa ce ati facut la fel cu toate cele trei fire, strangeti bine crimpul de langa bucla pentru a nu permite firelor sa mai iasa din tub. Aveti grija ca deschizatura zalei sa nu fie prinsa intre bucle. La sfarsit va trebui sa arate astfel:


Felicitari, ati terminat un capat de colier. Repetati pasii si pentru celalalt capat. Dupa ce ati prins o za si la celalalt capat, desfaceti une dintre zale si prindeti inchizatoarea tip "lobster".Colierul cu trei siruri de margele este gata - mai trebuie doar sa adaugati pandantivele. Se deschid zalele acestora si se prind pe sirul de margele acolo unde dorim.

Iata produsul final:




1 comentarii:

Elle spunea...

Super tutorial, foarte bine realizat, iar rezultatul e foarte fain

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FB Ronnie - Handmade Design by Insight © 2009. Textele si fotografiile de pe acest blog pot fi preluate doar cu acordul in scris al autorului si cu precizarea obligatorie a sursei.