Recomandari

  • Love's Locked Secrets

    Set format din colier si cercei, cu aspect antichizat, ce se apropie de stilul victorian dar are in acelasi timp si accente de steampunk.

  • Steampunk Attitude

    Intreg setul "Steampunk Attitude" are ca tema timpul.

  • Golden Summer of Egypt

    Acest set e "ca o calatorie pe Nil, pe un vas cu aburi! - Curat Jules Verne"!

  • Time of the Lizard

    Set apartinand stilului "steampunk", confectionat din piese antichizate rosii, format din cercei si colier.

  • Time Voyager

    Bratara cu ceas in stil steampunk.

  • Alchemy

    Set in stilul steampunk format din colier, cercei, bratara si inel

  • Broken Wings

    Bratara in stil steampunk "Broken Wings" din piele naturala

FB Ronnie - Handmade

Lumea plina de culoare si stralucire a bijuteriilor este o lume speciala, o lume plina de frumusete, de mister, si - mai ales - plina de semnificatii. In interiorul acestei lumi un loc aparte il ocupa bijuteriile artizanale. Pentru ca acestea sunt unicat, avand fiecare o poveste speciala, pentru ca ele reprezinta in cea mai mare masura personalitatea celui care le creeaza, pentru ca au o viata proprie si pentru ca pot spune povestea lor celui care le admira.
Acesta este crezul care sta la baza blogului
FB Ronnie - Handmade

luni, 1 noiembrie 2010

Steampunk - Revolta, Atitudine si Visare - Despre Steampunk

 Steampunk - Revolta, Atitudine si Visare
Capitolul I* - Despre Steampunk

*Acest articol face parte dintr-o serie de trei articole care au ca scop popularizarea stilului si subculturii steampunk pe meleagurile romanesti. Capitolul intai prezinta povestea curentului Steampunk la modul general – este, daca vreti,  manifestul acestuia. Capitolul al doilea prezinta stilul Steampunk aplicat la bijuterii. Capitolul al treilea este de fapt un tutorial care arata pas-cu-pas modalitatea de constructie a unei bijuterii in stil Steampunk.

Steampunk este un termen provenit din limba engleza care defineste un anumit gen de literatura science-fiction si, in acelasi timp, incapsuleaza caracteristicile unei subculturi ce se manifesta in comportamente, atitudini, vestimentatie, muzica, design tehnologic specific, accesorii etc. In Steampunk se pune accentul pe tehnologie, insa o tehnologie anacronica, cu mult inaintea timpului ei, o tehnologie paralela cu realitatea, venita parca dintr-o alta dimensiune a existentei.


Foto 1 – Laptop modificat in stil Steampunk
(Sursa: Wired.com)


Termenul Steampunk este format prin alaturarea a doua cuvinte: ‘Steam’ si ‘Punk’.

Steam’ = abur, cu referire la motorul cu aburi al lui James Watt si la Revolutia Industriala – tehnologia bazata pe puterea aburului, nu pe cea a electricitatii;
Punk’ = termen ce defineste o subcultura a tinerilor aflati in relatii antagonice cu societatea si regulile ei in general; punk-ul e progresiv, anti-autoritarian si anti-trend; reprezinta libertatea individuala de expresie, o anumita doza de nihilism si mai ales revolta, atitudine.

Aparitia termenului Steampunk este pusa pe seama lui K.W. Jeter, scriitor american de science-fiction. In incercarea sa de a defini un nou stil de literatura aparut in anii ’80 ai secolului trecut, el a scris o scrisoare catre revista “Locus”, in 1987, in care denumea ca “steampunks” lucrarile lui Tim Powers, James Blaylock si ale lui insusi. Acest stil de literatura isi plaseaza subiectul in epoca victoriana/edwardiana (circa 1880-1910), construita ca un univers paralel in care intreaga tehnologie este bazata pe puterea aburului, tehnologia este foarte dezvoltata, anacronica, actiunea subiectului fiind totusi influentata de rigorile vremii, de caracteristicile societatii victoriene, pastrand “feelingul” acesteia.

 Foto 2 – Chitara electrica Steampunk

Mai tarziu, din simplu curent literar Steampunkul a inceput sa se transforme in stil de viata. Iubitorii literaturii steampunk au inceput sa adopte anumite tinute, sa joace jocuri de rol cu costume si accesorii specifice; au inceput sa fie interesati de transformarea obiectelor banale in adevarate capodopere in stil steampunk.

In plus unele carti apartinand curentului Steampunk au avut un asemenea succes incat studiourile de la Hollywood au inceput sa fie interesate de subiect. Dintre filmele cele mai renumite care reprezinta acest stil amintesc: Lemony Snicket: A Series of Unfortunate Events, The Golden Compas si animatia Atlantis: The Lost Empire.

Steampunkerii adora tehnologia victoriana deoarece ea reprezinta unicul, ea socheaza si atrage deopotriva, provenind dintr-o era care precede reproducerea nesfarsita ce transforma toate obiectele in niste copii lipsite de suflet, specifica lumii contemporane. Tehnologia steampunk, in schimb, are individualitate, ea spune o poveste, ea trebuie inteleasa. Steampunkul respinge consumerismul modern.

 Foto 3 – Fotografia unui grup de steampunkeri

Tehnologia in steampunk este vie. Masinariile ei sunt naturale: traiesc, misca, imbatranesc sau chiar mor. Bazate pe puterea aburului, masinariile reprezinta idealul savantului nebun, al inventatorului: ele respira, tusesc, bubuie, se zbat – au o viata a lor, intocmai precum monstrul lui Frankenstein.

Leonardo DaVinci este, prin excelenta, piesa de referinta a steampunkerilor – prin lucrarile sale el reprezinta bariera subtire dintre inginerie si arta, facand frumosul si functionalul mutual dependente.

 Foto 4 – Joc GameBoy reconstruit in stilul Steampunk
(Sursa: Ubergizmo.com )

Steampunkerii sunt artizani prin natura. Ei creeaza, inoveaza, inventeaza, construiesc, dau viata tehnologiei. Sunt precum savantii nebuni, manati de un puternic imbold al creatiei – ei trebuie sa dezlantuie acest sentiment care ii consuma, sa se elibereze prin creatie. Operele lor sunt efectiv construite prin forta mainilor si a mintii, din sudoare, lacrimi si sange, din visare si deziluzie.

Acesta este steampunkul: o miscare estetic-tehnologica, un stil de viata, un crez, un principiu.

Bibliografie: 

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Steampunk
SteamPunk Magazine: http://www.steampunkmagazine.com
Aether Emporium: http://etheremporium.pbworks.com/Wiki

P.S. Articolul a aparut si pe site-ul Designer de Bijuterii.

Capitolul al doilea al seriei despre Steampunk il puteti citi aici: Capitolul II* - Bijuteriile in stil Steampunk  
Capitolul al treilea al seriei despre Steampunk il puteti citi aici: Capitolul III* - Tutorial bratara ceas – ‘Time Voyager’

1 comentarii:

steampunk romania spunea...

M-am bucurat foarte tare cand am vazut posturile tale in legatura cu bijuteriile si cultura steampunk. tocmai am creeat o pagina facebook in incercarea de a populariza acest curent in romania si de a aduna fanii razletiti prin toate colturile tarii. te astept pe pagina de facebook steampunk romania sa schimbam idei cunostinte si impresii.

O zi frumoasa.

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FB Ronnie - Handmade Design by Insight © 2009. Textele si fotografiile de pe acest blog pot fi preluate doar cu acordul in scris al autorului si cu precizarea obligatorie a sursei.