Recomandari

  • Love's Locked Secrets

    Set format din colier si cercei, cu aspect antichizat, ce se apropie de stilul victorian dar are in acelasi timp si accente de steampunk.

  • Steampunk Attitude

    Intreg setul "Steampunk Attitude" are ca tema timpul.

  • Golden Summer of Egypt

    Acest set e "ca o calatorie pe Nil, pe un vas cu aburi! - Curat Jules Verne"!

  • Time of the Lizard

    Set apartinand stilului "steampunk", confectionat din piese antichizate rosii, format din cercei si colier.

  • Time Voyager

    Bratara cu ceas in stil steampunk.

  • Alchemy

    Set in stilul steampunk format din colier, cercei, bratara si inel

  • Broken Wings

    Bratara in stil steampunk "Broken Wings" din piele naturala

FB Ronnie - Handmade

Lumea plina de culoare si stralucire a bijuteriilor este o lume speciala, o lume plina de frumusete, de mister, si - mai ales - plina de semnificatii. In interiorul acestei lumi un loc aparte il ocupa bijuteriile artizanale. Pentru ca acestea sunt unicat, avand fiecare o poveste speciala, pentru ca ele reprezinta in cea mai mare masura personalitatea celui care le creeaza, pentru ca au o viata proprie si pentru ca pot spune povestea lor celui care le admira.
Acesta este crezul care sta la baza blogului
FB Ronnie - Handmade

vineri, 14 octombrie 2011

Simbolismul bijuteriilor – II – Bijuterii care ne reprezinta

Vorbeam in articolul trecut despre faptul ca in prezent exista o tendinta de depersonalizare, de uniformizare, data de cosumerismul modern, tendinta care se traduce prin faptul ca oamenii se pliaza pe ceea ce e ‘la moda’ si raspund in conformitate cu asteptarile acesteia, pierzandu-si o mare parte a puterii de alegere personale. Oamenii poarta bijuterii pretioase fiindca asa e moda, fiindca aurul are valoare iar ei vor sa demonstreze ca sunt in rand cu lumea.

Insa pretiozitatea unui obiect de podoaba nu sta numai in valoarea materialului din care este produs ci in valoarea cu care oamenii il investesc. Dar valoarea aceasta trebuie sa vina de undeva, nu? Ei bine, ea vine din semnificatiile pe care oamenii le atribuie unui anumit obiect. Vorbesc de semnificatii (nu semnificatie) deoarece un obiect poate avea mai multe semnificatii in acelasi timp, fie atribuite de mai multi oameni, fie atribuite de unul singur.

Inainte de a vorbi despre semnificatiile proprii atribuite bijuteriilor si accesoriilor pe care le purtam, precum si de mitologia personala pe baza caruia atribuim aceste semnificatii, ma intorc o clipa catre creatorii de handmade. Ei sunt cei care – in primul rand – atribuie semnificatii pieselor la care lucreaza. Fie ca o fac constient sau nu, folosirea anumitor materiale, a anumitor forme-simbol, da un sens bijuteriilor pe care le creeaza. Ele nu sunt simple obiecte ci pot primi implicit o valoare de simbol. De multe ori inzestrarea aceasta cu semnificatii se face in mod constient si voit. Mai mult, creatorii de handmade impartasesc adesea aceste semnificatii, le fac cunoscute lumii: povestesc povestea bijuteriei si releva simbolurile folosite. Pur si simplu ii dau o alta viata in afara materialului din care sunt create.

De multe ori aceste semnificatii sunt insusite de catre cumparatorii de handmade. Si de foarte multe ori aceste semnificatii sunt imbogatite de catre cumparator, de catre cel care poarta bijuteria sau de catre cel care o face cadou. Uneori aceasta imbogatire se face inconstient, prin alegerea bijuteriei in sine: fie ca alegem un design complex sau unul simplu, fie ca alegem o piesa delicata sau una indrazneata (enormele coliere statement de exemplu), fie ca alegem combinatii colorate sau culori mai pale, toate acestea spun ceva despre noi, proiecteaza un mesaj, sunt, daca vreti, o reflectie a propriei personalitati. Alteori atribuim semnificatii in mod constient si ni le asumam ca atare, ca pe o declamatie, o reprezentare a personalitatii sau trairilor.

De cele mai multe ori atribuim semnificatii complexe, in functie de o mitologie personala care exista pentru fiecare dintre noi. Desi discutia despre mitologia personala, mai ales pe terenul psihologiei, este una complexa si se refera la mai multe aspecte, eu ma voi referi la acest termen in sensul unui ‘complex de convingeri si reprezentari despre lume si despre propria persoana’. Componentele mitologiei personale stau la baza multor alegeri pe care le facem in viata, inclusiv cele legate de stilul personal, de vestimentatie, accesorii sau bijuterii. Exista o nevoia psihologica de a atribui semnificatii si intelesuri pentru fiecare element al propriei noastre vieti. Carl Jung spunea ca lipsa de semnificatii inhiba implinirea vietii, a sinelui, fiind deci echivalent al bolii.

Explorarea mitologiei personale si explicarea lumii prin metafore care sunt in concordanta cu aceasta este o terapie folosita in psihanaliza. Dar fiecare dintre noi putem face acest exercitiu ca o modalitate de a ne cunoaste mai bine. Autocunoasterea iti da o satisfactie aparte. Sa stii cine esti, de unde vii si incotro de indrepti este foarte important pentru propria sanatate mintala, pentru propria bunastare generala. Este, in acelasi timp, si o forma de auto-educare.

De ce am intrat pe terenul psihologiei, va veti intreba. Ce legatura poate fi intre faptul ca alegem sa purtam o anumita bijuterie si psihoterapie? Ei bine, faptul ca legam anumite relatii chiar si cu obiecte neinsufletite poate fi un efect al actiunii de atribuire a semnificatiilor, semnificatii care izvorasc adesea din mitologia noastra personala. De ce purtam bijuterii? Pentru ca ne reprezinta. Pentru ca purtandu-le ne amintim despre propriile credinte, despre propriul drum, despre cine suntem si ce dorim de la viata. Si pentru ca ne amintesc de noi ele sunt o forma de auto-recunoastere si auto-terapie. E ca si cand avem alaturi un prieten care ne sustine sau un prieten care vorbeste uneori in locul nostru. Daca devenim constienti de aceste aspecte vom avea un sens al auto-controlului asupra propriei vieti. Astfel, constient de locul tau in lume devii mai increzator in propriile forte si, deci, mai puternic in raport cu ceilalti.

Militez asadar pentru purtarea de bijuterii si accesorii nu fiindca sunt confectionate din materiale pretioase, nu fiindca sunt la moda, nu fiindca se potrivesc cu asteptarile pe care le au altii de la noi, ci ca pe o alegere profund personala, incarcata de semnificatii. Sunt bijuterii si accesorii care ne reprezinta si asta ar trebui sa fie cel mai important aspect atunci cand alegem sa le purtam. Sa fim constienti ca daca purtam ceva deosebit nu inseamna ca iesim din randul lumii si suntem priviti ciudat ci ca suntem noi insine si avem o personalitate proprie.

* Acest articol face parte dintr-o serie de articole despre simboluri si semnificatii in lumea bijuteriilor.

5 comentarii:

dia spunea...

ce bine te-ai documentat si scris articol1 rareori in ziua de azi se mai intalneste asa ceva. felicitari!

FB Ronnie spunea...

Multumesc, Adnia. Adevarul e ca articolul e cam lungut, insa aveam atatea de scris pe aceasta tema incat abia am reusit sa comasez informatia cat de cat. Urmeaza si alte articole in acceeasi serie.

dea-line spunea...

Foarte bun articolul, ma bucur ca se vrea si semnificatie, nu doar semn :)

FB Ronnie spunea...

Multumesc frumos, Dea.

Anonim spunea...

După căsătorie, viața mea a fost atât de grea, încât soțul meu a început să urmărească alte femei pentru că nu i-am dat un copil după ce am așteptat câțiva ani. Mi-am văzut căsnicia dispărând. Am făcut tot posibilul pentru a schimba situația, dar nimic nu a funcționat până l-am întâlnit pe Dr. DAWN, un vindecător spiritual. Dr DAWN mi-a salvat viața și căsnicia. acum am 3 copii. Sunt recunoscător Dr. DAWN și de aceea îmi las mărturia oricărei persoane care suferă de probleme conjugale și de fertilitate. E-mail de contact: dawnacuna314@gmail.com
Whatsapp:+2349046229159

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FB Ronnie - Handmade Design by Insight © 2009. Textele si fotografiile de pe acest blog pot fi preluate doar cu acordul in scris al autorului si cu precizarea obligatorie a sursei.